29 juli 2011

Veckans fönster

Denna vecka fick vi välja ett valfritt fönster. Jag visar ett fönster från Inkaleden i Peru. Vi har vandrat stigen som syns i fönstret, till en gammal inkafästning. Utmed Inkaleden finns flera fästningar som är förvånansvärt väl bevarade med tanke på att området är drabbat av många jordbävningar. De har fungerat som något slags värdshus och lager, utöver sin militära betydelse som vaktposter.

Här var vi nästan framme vid vårt slutmål Machu Picchu. Nästa morgon gick vi upp klockan fyra för att vara vid Inti Punku (Solporten) och se solen gå upp över Machu Picchu. En oförglömlig syn!

Fler fönster hos Susanne på Veckans fönster.

Gemenskap

Brödragemenskap. Dessa två busungar var på besök hos oss några dagar för ett par veckor sedan. Full fart hela tiden men de gånger de fick låna sin pappas mobil och spela Angry Birds på den kunde de sitta stilla och koncentrerat hur länge som helst. Turas om att spela och heja på ... Angry Birds är ett finskt spel som har spritts i miljoner världen över.

Mer gemenskap hos Sinneskatten!

Egenodlat

I våras sådde jag rätt mycket frön, och det mesta blev riktigt bra. Jag gick nu en runda i trädgården och fotade några av dem.

Lejongap kommer jag att så varje vår hädanefter, de är riktigt lätthanterliga och passar överallt för att fylla ut luckor och bli härliga färgklickar. Fröna som jag sådde resulterade i en massa olika färger som samsas bra sinsemellan och de flesta andra blommorna i trädgården. Här är några i en stor kruka med en lilja som snart ska slå ut sina blommor och en ampellilja som har blivit enormt stor ute.

Ekorrsvans, ett dekorativt gräs som jag dock inte kommer att så fler gånger. Det var lite kinkigt att plantera de rangliga grässtråna efter förkultiveringen.

Och här fackelblomster som inte heller kommer att sås fler gånger, trots att de små blommorna lyser riktigt fint på spaljén. Många av plantorna blev dock rätt små och inte alls de över två meters rankor som jag hoppades på. Och nästa år kommer nog de perenna klätterväxterna få stå för blomprakten på spaljéerna. De har blommat rätt bra även detta första år så jag väntar mig riktigt frodiga spaljéer nästa år.

Utöver dessa förkultiverade bland annat jag tomat, squash och luktärter. Luktärterna kan man så direkt också men nu fick jag blommande rankor tidigt, och så åt inte skatorna upp fröna för mig. Tomat och squash har vi skördat sedan en tid tillbaka och det kommer nytt hela tiden. De smakar helt annat än det som man köper i affären. Så de kommer att bli givna även kommande somrar!

27 juli 2011

Tecken

Inte höra, inte se, inte säga. De tre apornas tecken symboliserar ursprungligen en buddhistisk tanke om att den som inte exponeras för ondska inte heller kommer att reflektera denna ondska i sitt tal och sina gärningar.

Numera och i väst används aporna ofta som symbol för att sticka huvudet i sanden istället för att agera när det händer något obehagligt eller ont.

Med tanke på det som hänt i Norge inser man hur viktigt det är att reagera när man ser något ont eller avvikande. Att reagera redan när det kommer små yttringar på främlingsfientlighet och intolerans, så att det inte hinner växa till något så fruktansvärt som i Oslo.

Dessa apor såg vi i Mexico på Chichen Itza där de såldes bland minisombreros, masker och små mayakalendrar made in Hongkong.

Fler tecken hos Birgitta på Onsdagstema.

25 juli 2011

Gott i grillen

Grillad ananas är supergott! En perfekt avslutning på en grillkväll. Vi delar den i klyftor, tar bort kanterna och den hårda mittendelen och lägger på grillen. Inget mer behövs, det blir sött och smakrikt. Ibland har vi en klick god vaniljglass till eller så kan man ringla lite honung över den. Men det behövs inte egentligen. Vi grillar flera gånger i veckan och då är det kul att ha lite olika råvaror och tillbehör. Allt går att grilla, allt som håller sig på gallret eller inom ett foliepaket. Grillade grönsaker och rotfrukter är också toppengott - tomat, lök, aubergine, squash, potatis, majrova, majskolvar, paprika ... Vi tycker om rena smaker och brukar inte gegga ihop det så mycket.

22 juli 2011

Veckans fönster - rosigt

Min favoritros här hemma är en gammaldags rosa ros som jag inte vet namnet på. Den doftar underbart men blommorna blir lätt fula i regn. Trots det finns det alltid några fina att plocka in och ha i vas. Nu har de blommat över i stort sett, denna bild är två veckor gammal. Då blommade även doftschersminen och fick göra den sällskap. En riktig mormorsbukett!

Veckans fönster

20 juli 2011

Oåtkomlig

Kyrkan mitt i byn, lättåtkomlig för alla? Eller kyrkan mitt i sjön, oåtkomlig för alla som inte har båt? I Bled i Slovenien hade man valt det andra alternativet, kyrkan var oåtkomlig för oss i alla fall om vi inte ville simma dit. På den lilla ön fanns plats för kyrkan och inte så mycket mer.

Senare upptäckte vi att det fanns båtturer till ön, och att det fanns även andra kyrkor i staden, lättåtkomliga för vem som helst.

Onsdagstema

19 juli 2011

Skördedags

Idag har vi plockat bär: svarta och röda vinbär och körsbär. Vinbären plockade vi hos en vän som inte vill ha alla bären själv och körsbären är plockade i vår egna stora körsbärsbuske. Det behövs en rejäl stege för att komma åt de godaste bären uppe på toppen men den är ändå mycket enklare än träden som blir hur höga som helst.
Imorgon ska vi nog plocka vinbär hos dottern E som också har lovat att vi får plocka. Blir så gott till vintern!

Vi köpte lite bärbuskar i våras men det blir ju inte så mycket nu första året. Men vi kan smaka på dem i alla fall. Krusbären håller på att mogna och de äts med andakt, ett och ett ... Nästa år hoppas vi att vi får lite mer.

15 juli 2011

Pittoreskt

Hus inbäddade i grönska och blommor, fönster med lagom slitna luckor och blyinfattat glas ... som tagna från Midsomer. Nu är denna bild dock från Alsace, ett område som vi gärna återkommer till. Det är som att vandra i små sagostäder ... Lägg därtill god mat och vin - vad mer kan man önska? Jo, att det var lite närmare dit.

Veckans fönster - Pittoreskt

14 juli 2011

Doft

Jag har en stor kruka med luktärter på soldäcket - på lagom avstånd så man kan gå och sniffa lite men inte så nära att det blir för mycket. De doftar ju väldigt starkt och när jag tar in dem i vas tar jag bara några blommor i taget. Men det är en härlig, lite nostalgisk doft, och blommorna är bedårande vackra i sina nyanser från mörkt purpur genom rosa till vitt ... Åhh! Sommar!

Mer doft finns hos Sinneskatten.

12 juli 2011

Färggrann

Hon är vacker, Mrs. N Thompson. En av våra nya klematisar för i år. Blomman är stor och riktigt färggrann. Våra nya pergolor är gjorda av trä och armeringsmattor och tanken är att de ska vara helt täckta av klematis, klätterros, björnbär och vindruvor. Alla klematisar vi köpte har blommat med underbart vackra blommor, till och med finare än vi trodde. Är riktigt förväntansfull inför nästa sommar när de har anpassat sig ordentligt ... Vi köpte bara tåliga sorter som klarar zon 5, för säkerhets skull.

Just nu har vi välkommet besök från Finland så det blir nog inte så mycket bloggat och jag hinner inte besöka er andra heller. Men det är full fart här hemma med två lintottar med spring i bena.

Tisdagstema

9 juli 2011

Veckans fönster - tankfullt

Susanne har hittat på ett svårt tema denna vecka - tankfullt. Jag fixade inte ett enda fönster med något tänkande, det fick bli en annan lösning.

En av Dublins mest kända pubar - The Temple Bar. Och nog kan man tanka sig bakom de här fönstren. Alldeles full.

Veckans fönster

7 juli 2011

Fjäril vingad ...

Det vimlar av fjärilar i vår praktbinka. Den verkar vara favoriten just nu (men kommer att få konkurrens av oreganon när den slår ut). Inte så perfekt färgkombination men i naturen blir även rosa/illgult och orange/brunt vackert.

Fjärilarna och bina svärmar även i rönnspireabuskarna, och där blir färgerna perfekta med de lite krämfärgade fluffiga blommorna mot fjärilens starka färger. Och så natursten under - en perfekt kombo.

6 juli 2011

HatKärlek

Kirskål. Hat och kärlek. Så vacker och livskraftig. Och så besvärlig i rabatter och buskar. Det är en växt som för med sig minnen från midsommaraftnar, härliga sommarängar - och många timmar i rabatter, rensandes bort denna ogräs som hotar att kväva växterna som man har satt där. Men trots allt så tror jag att det mest är kärlek.

HatKärlek är temat hos Birgitta på Onsdagstema idag.

5 juli 2011

Vind

Denna vår och sommar har varit väldigt blåsiga - vinden sliter i de stackars blommorna och man får vara noga med att stötta alla högre växter så de inte lägger sig. När jag planterade sommarblommor i en ampel som hänger rätt utsatt var hälften av grenarna avbrutna efter första natten ...

Vallmos stora blommor hänger även i vanliga fall lätt, den här har ruskats ordentligt i vinden och är lite luggsliten. Men vacker ändå i kvällssolen tycker jag.

Tisdagstema

4 juli 2011

34 år

Idag blir det 34 år sedan vi gifte oss i Helsingfors inför borgmästaren. En ceremoni som tog 2-3 minuter. Sedan blev det middag på en restaurang med två av våra vänner. Men trots det blygsamma formatet på bröllopet så har det blivit fina år, och jag hoppas på många fler. Och innan bröllopet hade vi bott ihop i sex år, och varit ihop innan dess i två ... så nog känner vi varann.

När vi skulle gifta oss hos borgmästaren var det bara att se till att ha papper med sig, sedan var det drop-in. Det var kanske ett 10-tal andra par som också väntade i en stor sal, mycket liknande ett väntrum på en järnvägsstation. Men se - sedan pratade vi svenska med de som hade hand om det hela (min man kan ju inte finska), och vips blev vi anvisade ett litet rosa rum bara för oss själva där vi fick vänta tills det blev vår tur. Alla de andra, finsktalande paren fick fortsätta att vänta i den stora salen ... Jag tyckte nog inte det var riktigt juste men samtidigt var det ju mycket behagligare för oss så jag protesterade inte.

Idag firade vi med champagnelunch med jordgubbar och melon. Och så blir det ju något gott ikväll också.

2 juli 2011

Rosens dag

Idag har det varit rosens dag och den vill jag gärna fira. Vi har inte mycket rosor i trädgården, de verkar inte trivas så väl där. Av rosor som vi har blommar en gammaldags sort som jag inte vet namnet på just nu, den fanns redan när vi köpte huset för nästan 30 år sedan. Blommorna tål inte regn speciellt bra men doftar helt underbart och är vackra, även i vas. Så de två stora buskar som vi har får vara kvar.

Och så är jag väldigt svag för vildrosen - den är så vacker i all sin enkelhet, och så härlig att träffa på i naturen.

Heja för rosorna! :)

1 juli 2011

Museum

På Veckans hus pågår över fyra veckor temat Museum/hantverk. Mitt inlägg är klart inriktat på museum, även om det är mycket hantverk bakom prakten i byggnaderna. Alla konstverk, mosaik och gulddetaljer är förstås hantverk.

I början av maj var vi i Istanbul några dagar. Där finns verkligen mycket att se, här kommer tre sevärdheter som numera är museum.



Först några bilder från Hagia Sofia, min favorit i Istanbul. Oerhört imponerande! Denna gamla moské är numera ett museum, så maffigt! Man får fortfarande ta av sig skorna när man går in där och alla tassar runt i blåa plastpåsar ... att man dessutom skulle täcka över håret verkade de flesta strunta i. Jag drog över min skarf som jag hade om halsen, för att visa lite respekt.

Vackert, lite slitet, guld, mosaik ... maffigt. I understa bilden antik mosaik med guld - där tronar Kristus flankerad av kejsar Konstantin IX och hans hustru, kejsarinnan Zoe.

Och så Basilikacisternen - väldigt vackert och egendomligt. Ett antikt vattenreservoar med ursrpungligen 336 pelare, nu syns dock inte alla. Klassisk musik strömmar ut från högtalarna och vattnet vimlar av fisk. Där ordnas också livekonserter ibland. Man blir nästan religiös där.


Och sist Topkapipalatset, ett komplex med olika byggnader där man kan strosa hur länge som helst. Det var den osmanska sultanens residens och deras rikes administrativa centrum från 1465 till 1865. Där finns moské, bageri, sjukhus, myntverk, trädgårdar, skattkammare och harem. Fantastiskt hantverk i ädelstenar, mosaik och tyg - även sultanens olika kläder visades i ett rum. Och man kan titta på reliker från profeten Muhammed - delar av profetens skägg, en tand och ett avtryck av hans fot. Just den delen var jag inte så fascinerad av ... Men byggnaderna var oerhört vackra och parken runt underbar, just då blommade tulpanerna i mängder med olika färger.

Se fler muséer på Veckans Hus. Kanske blir det lite mer hantverk där ;) 

Det kanske kommer ett bidrag till från mig, vi har ett industrimuseum ett par kilometer norrut, i Norrahammar. Ska bara ... ;)

Och mitt förra inlägg med fönster  platsar nog på temat också.

Hängigt

På våra strövtåg i Lübeck i veckan gick vi förbi Theater Figuren Museum. I dess fönster hängde olika marionettdockor i sina linor. Nog ser det ut som de längtar ut? Vi gick inte in för det var helt underbart väder att vara ute och och utforska de små gatorna och titta på folket, också det ett härligt skådespel. Alla var på bästa humör och det blev ett par riktiga sommardagar att minnas.

Fler hängiga fönster hos Susanne på Veckans fönster.