31 maj 2012

Avslappnad

Helt avslappnade, för att inte säga slöa, var pandorna i Peking Zoo. Det regnade den morgonen vi var där och de lufsade runt lite, satte sig och mediterade och åt lite om det fanns något att äta. De var tyvärr också rätt smutsiga på grund av regnet eftersom de hade trampat bort vegetationen på sina favoritstigar så de var inte fullt så gulliga som jag hade föreställt mig.

Jättepanda lever vilt bara i Kina, och vår guide berättade att trots att den egentligen är växtätare så kan den äta t ex getter, till böndernas stora förtret eftersom pandorna är fridlysta. Det var inget stort problem men motsättningarna påminner lite om vår vargdebatt.

Tema fredag

I like - tuo tea

I Peking var vi på teprovning och jag blev helt frälst på kinesiska kvalitetsteer. Inga fler påsar med bottenskrapet för mig! Vi köpte med oss ett par sorter som vi tyckte speciellt mycket om, detta är tuo tea från Yunnan provinsen. Utöver den mycket goda, aromatiska och lite söta (utan sötning!) smaken är det hälsosamt också, det främjar bildandet av antikroppar och kan användas för att banta eftersom det stimulerar ämnesomsättningen. Dessutom sänker det kolestorolhalten ... ja, man kanske inte kan tro allt men gott är det och jag börjar varje morgon med en kopp innan jag ger mig ut. Då har jag den goda smaken i munnen under hela promenaden.

Teet är förpackat i små hårda kakor, varje kaka kan delas i fyra delar som är lagom till en kopp. Teet var inte billigt ens i Kina men eftersom man kan brygga flera koppar på samma blad blir det inte dyrt i alla fall. Jag har samma dos under en vecka, och smaken blir nästan godare mot slutet av veckan.

Den söta burken köpte vi också i Peking fast i en liten tebutik som vi fick syn på. Ägaren - en rar liten tant - bodde i rummet bredvid och tyckte nog att vi var storkunder. Vi köpte tre burkar för sammanlagt motsvarande tio kronor - då gav hon oss en burk fylld med te på köpet ... I like!

Torsdagstema

30 maj 2012

Välfyllt

Pionen har redan stora välfyllda knoppar. Undrar om den slår ut rekordtidigt i år? Den blommar kring midsommar annars men redan nu är knopparna stora och välfyllda.

En välfylld utslagen blomma från förra året, då var den också tidig, denna bild är tagen 12 juni. Den är nästan groteskt stor, och så fylld att man inte ser mitten. Och på vår buske har vi kanske ett 20-tal blommor samtidigt så den märks ...

Mer välfyllt hos Birgitta på Onsdagstema!

27 maj 2012

Somrigt

Barfota i gräset, bland äppelblomsblad, med humlorna surrande i de kvarvarande blommorna i trädet - det är sommar! Äppelträdet blommade överdådigt, och snabbt. För en vecka sedan var knopparna som vackrast, nu ser det ut som det snöar ute. Hela veckan har varit som högsommar och humlor och bin har haft ett uppdukat smörgåsbord i villaträdgårdarna. Kanske inte alltid så roligt med flygfän men utan alla små insekter skulle det inte bli så mycket sommar för oss. Och visst är humlesurr ett av de somrigaste ljuden?


Akleja är en av sommarens sköna tidiga blommor. Även flugorna har vaknat. Här har en hittat en fin utsiktsplats ...

Men vi vill ha mer insekter i trädgården, de får flytta in i denna sprillans nya insektsholk, den hänger i spaljén och det är tänkt att den ska omringas så småningom av en klätterros, den finska vita Polstjärnan.

Nästa år ska vi satsa på några fågelholkar i närheten, perfekt B&B för flugsnapparen!

Mer somrigt på Fototriss.

25 maj 2012

Veckans fönster - förvirrat

Dessa statyer föreställande lejon ... drake ... vattenodjur  - det har ju fjäll ? - fanns utanför en byggnad med jadeutställning/shop som vi var och tittade på i Peking. Där fanns helt fantastiska konstverk av jade, till helt fantastiska (höga!) priser och vi fick även en föreläsning om jade och fick se hur konstverken tillverkades. Mycket intressant!

Eftersom Susanna har så svåra utmaningar så får denna bild duga: här finns fönster, och här finns förvirring. Vi lyckades aldrig lista ut vad det var för djur.

Och en bonusbild (jag måste ju beta av mina Peking-bilder ...). Här skapas en kinesisk mysterieboll i jade, något som fanns i många olika storlekar. Den består av flera bollar inne i varandra, de inre är helt lösa. Man utgår från en stor boll, sedan görs de inre bollarna med speciella verktyg inne i den stora bollen, helt lösa från den. Och ingen av bollarna kan öppnas eller tas ur varandra. Alla bollarna är rikligt dekorerade med drakar och andra symboler. Bollen är en lyckobringare och anses stärka lyckan och harmonin i familjen.

I shopen fanns allt från armband och ringar till jättestora statyer, många krigare, lejon och drakar, den ena mer skräckinjagande än den andra. Det största konstverket var nog en segelbåt helt i jade, säkert över fem meter lång.

Veckans fönster

24 maj 2012

Blå

Tema fredag är denna gång Blå, och vad mer passar då bättre än bild på den blåa himlen som speglar sig i stilla vatten i morgonsolen. En liten molntuss finns också med men annars är det blått, blått, blått ... Vår lilla sjö är bra vacker på nära håll!

Tema fredag

I like - sommarmorgnar!

Den här veckan har det varit alldeles underbart på morgnarna - sol, skir grönska, fågelsång och blommor. I vanliga fall går jag mina morgonpromenader före jobbet med en företagarkollega men denna vecka kan hon inte så jag går när jag vaknar, och det verkar bli tidigt ... Jag vaknar utan väckning, dricker en mugg te - och sedan ut.

Mitt enda sällskap har varit kameran, och jag har inga hörlurar för då skulle jag missa fåglarna som är verkligen i gång strax efter soluppgången. Och att höra göken i skogen när man går där alldeles själv är ljuvligt - om jag hade anlag för det så skulle jag nog bli religiös. Nu blir jag bara morgonpigg :)

Torsdagstema

23 maj 2012

Väntansfylld

Det ser inte mycket ut för världen, vårt lilla körsbärsträd som vi spaljerat för att samtidigt få insynsskydd. Det gjorde vi förra året och det blommar fint i år, trots att det inte är så stort. Men vi vet inte om spaljeringen kommer att fungera, trädet är ett helt vanligt fruktträd som vi böjt utmed spaljén med armeringsmattan. Men det verkar det finna sig i ... och vi är glada för vi älskar körsbär!

Och inte nog med detta spaljéträd - vi har i vår planterat också en liten chokladkörsbärsbuske. Det låter väl smaskigt? Så nog har vi något att vänta på så ordet väntansfylld passar väl bra? Oavsett om det finns eller inte ... :)

Onsdagstema har fler förklaringar till Väntansfylld.

22 maj 2012

Gatan

Det blir många mil på gatorna när man besöker en stad. Vi går, går och går ... Bäst trivs jag på mindre gränder och små livliga gator men bilderna därifrån blir mest på hus och människor. Här ett par rejäla gator som syns!

Gågatan vid Fågelboet i Peking. Full av folk och försäljare. Mest sålde de drakar, stora som små.

Champs-Élysées i Paris är inte lika gåvänlig mitt på men det är härligt att flanera på trottoaren under de stora träden.

TisdagsTema

11 maj 2012

Veckans fönster - mörkt

Svart och stor med mörka fönster - så ser önskebilen ut i Peking. Och gifter man sig så åker man ju förstås en sådan.

Bilen med brudparet är dekorerad med blommor och alla andra bilar i korteget var också svarta med mörka rutor.

Bröllop firas ofta med lunch på något fint hotell. Om man gifter sig en andra gång kan man ha en middag istället. Bröllopet är en rätt dyr tillställning som brudgummen betalar; det är ont om unga kvinnor i Kina nuförtiden så tjejerna kan ställa krav på sina tilltänkta ... det ska vara fint bröllop och en lägenhet fixad. Det är stort underskott på unga kvinnor eftersom man bara får ha ett barn och det förr gjordes många aborter om det väntade barnet var en flicka. Nu är det helt förbjudet att kolla det alls.

Som present ger man kontanter i kuvert och beloppet antecknas noga så man kan ge motsvarande mycket tillbaka ... Vår guide skulle på sin kusins bröllop helgen efter vi var där och han skulle ge motsvarande 5000 kronor. Dessa trodde han att hans lilla dotter skulle få i sin tur från detta brudpar den dagen hon gifter sig.

En bonusbild. Ett av många brudpar som hade fotosession på stan. Alla brudarna var klädda i rött. Och med långa släp. Och alla var de så vackra som bara brudar kan vara.

Veckans fönster

10 maj 2012

Vår

På Tema fredag gäller Vår. Tja, det har vi haft men de senaste dagarna har mest påmint om hösten.

Bilden på vår blodlönn är från förra veckan när solen sken, våren hade nästan övergått till sommar och jag hade totalt glömt att det kan, och oftast brukar, komma bakslag. Så nu har det regnat, regnat och regnat. Dock är det ingen nattfrost nu, alltid något att glädja sig åt. Det börjar bli trångt med plantor på den inglasade uteplatsen ... nu vill jag sätta ut en del!

Tema fredag

9 maj 2012

Ögonlust

De kinesiska kejsarna hade ett stort sommarhem mitt i Peking - Sommarpalatset. Där bodde kejsarna med sina konkubiner och eunucker i ofattbar lyx, i en stor park med konstgjord sjö och kullar gjorda av jordmassorna där sjön grävdes.

Det är många byggnader på området och alla är fint dekorerade.

Änkekejsarinnan Cixi som styrde Kina under årtionden bodde här under många år. Hon spenderade massor med pengar, bland annat på den här Marmorbåten som bara ligger i sjön för nöjes skull. Den är dock inte av marmor utan av trä som är målad som marmor. Modellen härmar flodångarna från Amerika.

Samtidigt rådde det så stor hungersnöd i Kina att folk bytte barn med varandra för att inte behöva äta sina egna ...

Ett område vid "hamnen", enbart byggt för att konkubinerna skulle kunna spela och roa sig här. Inget vanligt folk hade tillträde till någon del av parken. Den öppnades för allmänheten 1924, den sista kejsaren störtades 1911.

Onsdagstema

8 maj 2012

Arkitektur

En av Pekings mest kända byggnader, åtminstone för sportintresserade - fågelboet. Den ritades av en schweizisk arkitektfirma och byggdes inför OS 2008.

Tisdagstema

5 maj 2012

Så här ser det ut där jag är - maj

Nu kretsar livet mycket kring trädgården och växter. Mycket blommar för fullt nu, en del andra är i knopp och vissa växter har precis kikat fram ur jorden. Så när Fototriss ska visa hur det ser ut hos mig idag blir det blommor - och mest knoppar - för hela slanten.

Syrénen är i startgroparna, snart är vi mitt i bästa försommaren.  Men det får gärna dröja lite, just nu är det alldeles underbart. Och så mycket som måste hinnas med!

Primulorna har blommat ett tag redan. Denna är lite senare, dels för att den växer på norrsidan, dels för att jag flyttade på den för några veckor sedan när jag gjorde om rabatter. I bakgrunden är pionen på väg upp.

Forgätmejejen har öppnat sina första små blommor nu. Denna rabatt gjorde jag förra året och den verkar komma fint. Vitsipporna har kommit till vår trädgård av sig själva och passade fint här i lite halvskugga. Ormbunken skymtar i bakgrunden med sina sköna spiraler och hostorna börjar precis titta upp. Men mest älskar jag denna härliga blåa blomma så den får stå i fokus!

Fototriss

4 maj 2012

Veckans fönster - valfritt

Det killade lite i maggropen när jag såg dessa fönsterputsare i Peking ... jag skulle inte velat hänga där i en sele ...

Veckans fönster 

3 maj 2012

Värme

Vi for iväg från snöblask och nollgradigt till svensk högsommarvärme i Kina - det var varmt att klättra uppför den stora kinesiska muren. Ett imponerande byggverk där man skulle kunna vandra hur länge som helst ... nu var vi där bara några timmar men hann komma upp från den värsta folkmassan till vakttornen högre upp där det var lite mindre människor. Men varmt var det, trots att solen gömde sig bakom diset just den dagen.

Även den kinesiska maten var varm, ibland riktigt het! Oftast satt vi vid runda bord med roterande glasskiva där rätterna var uppradade, sedan kunde man ta för sig av det som man ville. Vi tyckte det mesta var jättegott och någon gång lyckades vi beställa mat som var så het så vi höll på att storkna. Shanghai-inspirerade matställen hade inte så smakrika rätter men deras soppa var den bästa på hela resan. Och så klart åt vi med pinnar ... :)

Och jag vill varna redan nu - jag kommer att fortsätta med Pekingbilder här på bloggen ett tag till :) Vi hann uppleva så enormt mycket på vår vecka där.

Tema fredag

2 maj 2012

Make over

Under vår resa i Peking blev vi förvånade av den snabba förändringen som staden verkar ha genomgått. Men trots det kunde man hitta gamla gränder - hutonger - där livet gick vidare som det alltid har gjort, sida vid sida av nybyggda moderna betong- och glaskomplex.

Här sitter de gamla männen och spelar i godan ro i sin gamla miljö.

I trafiken var inte cyklarna så många som vi trodde men de fanns - i väldigt många skepnader.

Bara ett par gator längre bort såg det helt annorlunda ut. En total make over. Bara glas och betong, bilar och moderna affärer. Det kunde varit i vilken storstad som helst.

Onsdagstema