30 april 2013

Eld

Köket i bergen i Tadzjikistan, för snart tre år sedan. Campen låg alltid i närheten av en bäck så kocken hade tillgång till vatten. Ofta var det värre med ved och många gånger eldade de med torra komockor istället.

De kokade även vårt dricksvatten över elden, och det gav vattnet en kraftig röksmak. Trots det drack vi ett par liter under dagen när vi vandrade, det gick åt på de höga höjderna. Men så gott det var att komma hem sedan och dricka vatten som inte smakade rök!

Tisdagstema

26 april 2013

Veckans fönster - optimistiskt

Budskapet i fönstret - såväl innehållet i det som det klottrade - är lite väl optimistiskt: Klä dig i märkeskläder och du får allt - sex, fun & love. Fast jag tror att det krävs lite mer än så ... Men jag ville inte vara en pessimist, och för att vara på den säkra sidan köpte jag ändå en Desigual-tröja när jag var i Barcelona. Får se om det gör någon skillnad i mitt liv.

Veckans fönster 

25 april 2013

Äntligen!

Nu börjar odlingssäsongen på allvar! En del har vi redan skördat - sallat, basilika, lökblad ... Det mesta finns fortfarande inne i olika rum men i helgen ska vi flytta det mesta till växthuset. Äntligen! Och i samband med det blir det plantering till stora krukor som växterna får stå i hela sommaren sedan.

Törnrosaskjortel är rätt skranglig än, men den blommar! Kanske inte med likadana blommor som till sommaren men även dessa är fina, och många. I början var blommorna pyttesmå men i takt med att växten blir större så blir blommorna också större.

Vi provar med olika sorters tomater i år, och en del blommar redan. Det blir en hel del kånkande ut och in från uteplatsen ... nätterna är kalla än. Denna heter Gardener's Delight. Den hade vi även förra året och tyckte mycket om så vi tog frön som grodde fint.

Chileplantorna har kommit riktigt långt redan. Här Cayenne med långa kraftiga frukter, Koral med runda och Superchili med sina pigga uppstående frukter. Och basilika har vi flera krukor av och använder flitigt.

Det känns härligt att äntligen få ordning på allt som växer, och äntligen få flytta ut till växthuset. Inne börjar det bli rätt trångt ...

Blommig fredag

Runt

Runda fina valv i Marrakech på en av de lugnare områdena. I nästa gränd sjuder det av liv. Nästan alla gränder är rätt anonyma när butikerna stänger för då ser man bara murar, stängda portar och små fönster. Innanför portarna lever människorna sina liv, skyddade från insyn.

Tema fredag

24 april 2013

Formfyllt

Ett perfekt tema efter en resa till Barcelona - Formfyllt. Finns hur mycket speciell design och utsökt form som helst i denna stad men jag visar denna gång La Sagrada Familia som är juvelen bland Gaudis verk.

Katedralen är inte färdig än så den omges av lyftkranar (som jag redigerat bort) och byggnät som inte var så lätta att redigera. Så de fick vara kvar.

Det finns massor att upptäcka på fasaden, både skulpturer och prunkande fruktkorgar, figurer, en "julgran" mitt i och olika sorters sten. Fantasi hade han! Och det är inte många linjer som är raka.

Invändigt är den vacker som en saga. Det blir härligt ljust och nästan lite lekfullt med färgspelet från de färgade fönstren en solig dag.

Jag kan omöjligt begränsa mig till en bild, så jag visar även altartavlan (tror jag att det är). Jesus är sig lik men här hänger han bland kulörta lampor och vindruvor.

Onsdagstema

23 april 2013

Krokigt

Vägen uppför Grossglockner i Österrike ringlar sig i krokar, den ena efter den andra. Ändå blir vägen brant. Vi tog oss uppför här med bil men det var en hel del som cyklade där. Helt ofattbart men jag antar att de var mer eller mindre proffs som tränade bergspass. Vackert var det även om vi hade otur med molnen så vi inte fick de riktigt vida vyerna.

Tisdagstema

19 april 2013

Veckans fönster - bevakat

Ett väl bevakat fönster i en borg i Alsace. Eller det kanske är rummet som dessa barska krigare bevakar? Det känns som de har situationen under kontroll, i vilket fall som helst. Fast jag blev inte rädd, tuffing som jag är ;)

Veckans fönster

18 april 2013

Vårkänslor

April är redan långt gången, hög tid för vårkänslor. För att komma i vårstämning åkte vi till Barcelona, och där var det nästan full sommar. Solen sken, folk gick i linne och kortbyxor och blommorna hade slagit ut. Men vårens skira grönska fanns kvar, och det kändes underbart uppfriskande.

Platanerna utmed gatorna grönskade, ännu inte helt utslagna.

På murarna blommade blåregn med tunga, fulla klasar. Dessa murar med trekantiga toppar fanns i Parc Güell.

En annan underbar stor park är Parc de la Ciutadella som öppnades för allmänheten några år innan den blev platsen för världsutställningen 1888. En mycket populär park för fritidsaktiviteter. I parken finns dammar, apelsinlundar, många konstverk och ett gammalt drivhus samt en vinterträdgård. Det blir nog fler inlägg härifrån ...
Träden med de intensivt rosa blommorna höll på att blomma över men var fortfarande vackra.

I parken bor också mängder av papegojor. Detta par hade säkert vårkänslor, de höll sig nära varandra hela tiden medan de mumsade på blomknopparna.

Mer vårkänslor på Blommig fredag!

Minne

Det reses minnesmärken över stora män - och ibland även över stora kvinnor! - överallt i världen. Antoni Gaudi reste sina egna minnesmärken. Barcelona vimlar av hans verk, minnet av honom lever överallt i staden.

Underbara Casa Batlló sätter fantasin igång, med sitt tak som ödlerygg och sina kraniumbalkonger. Och alla färger på fasaden, det är som en gräddbakelse! Det som stör lite är att fönstren är nog utbytta till moderna och ser lite fyrkantiga ut.

Gaudis största verk var Sagrada Familia, denna världsberömda kyrka som inte är färdig än. Bilder på den kommer i annat inlägg.

Tema fredag

17 april 2013

Utsträckt

Där ligger den utsträckt, salamandern vid entrén till Parc Güell i Barcelona. Parken är designad av Gaudi och är en del av Unescos Världsarv "Works of Antoni Gaudi".

Den här salamandern var svår att fota, inte för att den var snabb, den bara låg där utsträckt och dreglade vatten men det var sällan som den inte hade sällskap av någon som poserade bredvid. Och när hen hade poserat färdigt ställde sig nästa i sällskapet där, med bästa smilet påklistrat ...

Vi var på en kortsemester fredag-måndag i Barcelona och fick prova på sommarvädret med sol och värme. Och under tiden hade vädret vänt här hemma också. Ryanair har börjat flyga från Jönköping så det var väldigt smidigt att ta sig dit.

Onsdagstema

16 april 2013

Månadens favoritväxt - april 2013

Äntligen har krokusarna tittat upp så mycket att jag fick bilder till Månadens favorit. Vi har inte speciellt mycket krokusar eftersom hararna och rådjuren tycks tro att vi har satt dem som mat åt dem, men de få som har klarat sig är fina, och riktiga glädjespridare nu när allt fortfarande är rätt brunt och dött. En klar favorit i april, trots att den är omgiven av mossa och brunt gräs med regndroppar! Bilden är tagen idag.

Så våren är klart försenad i år - 2010 såg samma krokusar ut så här den 22 mars.

Vi har varit i Barcelona några dagar och där var det full sommar - sol, värme och grönska! Så underbart! Bilder kommer så småningom när jag hunnit kika på dem. Under tiden hade nästan all snö försvunnit i trädgården så nu tror jag att det snart går att sätta spaden i marken.

Länklista till Månadens favoritväxt.

10 april 2013

Stentufft

Här har jag gått och grämt mig nu ett tag att HV försvann så snöpligt från slutspelet i hockey. Men denna förlust är inte ödesdiger, i alla fall. Och som litet plåster på såret vann HV ändå JSM. Heja heja!

Hade vi levt i Mayariket hade spelarna fått det betydligt tuffare. Stentufft.

I Chichén Itzá i Mexiko kan man bland annat se resterna efter en arena för bollspel. Även det spelet var tufft och krävde hjälm och andra skydd, bollen var av gummi och vägde ungefär som en vanlig vattenmelon. Poäng fick lagen när de fick bollen genom stenringarna på väggen. Och det bara med hjälp av höfterna, händer fick de inte använda.

Det tuffaste med denna sport var dock att förlorarna offrades till gudarna ... Det värsta som kan hända med dagens ishockeyspelare är att de får se sig om efter en ny klubb. Huvudet får de i alla fall behålla.

Onsdagstema

5 april 2013

Veckans fönster - valfritt

Veckans fönster är valfritt, och då väljer jag att visa fönstret på Pepenero, en fantastisk restaurang i Marrakech. Maten var utsökt, servitörerna uppmärksamma, roliga och kunniga. Miljön underbar med flera fontäner med rosor, stora träd och levande ljus och lyktor. Vi kom till innegården där vi åt och där bilden är tagen genom en vacker "hall" med en stor damm med massor med rosor och levande ljus. Det var som från Tusen och en natt!

Vi fick lite freebies - en liten för-förrätt, en drink före maten och en av oss som inte ville ha efterrätt fick lite "småsaker" - olika ostar och kex. Men det var inte det som gjorde restaurangen så bra, man kände sig verkligen som en omhuldad gäst där. Om det var dyrt? Inte alls, senare på vår semester gick vi till en mer turistig restaurang med levande musik och färdiga menyer som kostade mycket mer. Och smakade mycket mindre.

Så ni kan förstå att jag rekommenderar denna restaurang varmt. Åker ni till Marrakech så måste ni äta där! En underbar kväll! Man rekommenderar att man bokar bord, det hade vi inte gjort så vi fick vänta lite. Och fick en drink under tiden ...

Veckans fönster

Solen

Oj vad mycket sol vi haft de senaste veckorna! Så skönt och välbehövligt! Bara det blir lite varmare på nätterna också så är jag helt nöjd ... Men under dagarna har det varit härligt varmt, jag har njutit och knappt varit inne. Det märks på antalet blogginlägg, tyvärr, och på antalet besök hos er andra. Men det kommer säkert regniga dagar också, och då är jag flitig vid datorn!

Tänk att kunna titta mot blå himmel och se solen lysa genom bladen - det är sommar! Så här är det ju inte än ... Vinrankornas blad är förvånansvärt tunna i början på säsongen.

Efter regn kommer sol ... och ibland kommer de  samtidigt. Och vid regnbågen kan man hitta en skatt. Visst?

En liten sol i sig, ringblomman. Så tacksam och flitig. Och vacker! Jag sår dem igen bland sallad och lök i odlingslådorna. Tar in i vas, lägger på salladen, njuter av dem där de är ...

Blommig fredag