31 januari 2014

Veckans fönster - textat

Enkel handel i Trapani på Sicilien. En släpkärra med  ett  lass nyskördade apelsiner och egenhändigt textade skyltar - mer behövs inte ... Fönstret hör till den lilla bilen som drog det hela.

30 januari 2014

Kärlek

Denna vecka är det kärleken - gärna till växterna och trädgården - som gäller hos Hélena på Blommig fredag.

Akleja - jag älskar denna ljuvliga, envisa, strävsamma blomma. Denna mörkblåa variant fanns i rabatter i mitt barndomshem i norra Finland och den sprider sig glatt i min trädgård här i Småland. Nostalgiskt och vackert!

Annars är nog olika klematisar min stora kärlek i trädgården. Här Propertius som blommar tidigt och länge, med massor av blommor.

29 januari 2014

Skjutglad

Skjutglad, det är vår chili Superchili som vi har tagit upp från garaget där den har övervintrat i mörkret. Ett par gånger har den fått vatten under vintern och temperaturen har varit någonstans mellan 5 och 10 plusgrader.

Den satte genast igång att skjuta nya skott, hela plantan är full av pigga små grenar och blad. Ska bli kul att se hur frukterna blir, och hur mycket. Nu blir ju plantan mycket kraftigare än ifjol och den var rätt stor redan då. Men för säkerhets skull har jag även sått nya frön av den ...

28 januari 2014

Hemmagjord

Den här salladen är hemmagjord, och hemmaodlad. Allt utom balsamvinägern i dressingen  har vi odlat själva, från små frön. Närproducerat, kan man säga. Men än så länge dröjer det länge innan vi kan njuta av måltiderna ute igen ...

24 januari 2014

Veckans fönster - fotograferat

Nu är Veckans fönster igång igen. Ja, egentligen redan sedan förra veckan men jag har varit lite seg på bloggen på senare tid. Men det ska bli ändring på det!

På vår resa till Peking fick vi besöka bland annat en cloisonneverkstad. Där fick vi se hela tillverkningen i olika steg, flickorna (alla som arbetade där var kvinnor, i alla fall vad vi såg) satt bakom stora glasfönster.

Man fick fotografera dem genom fönstren men inte använda blixt. De arbetade på och tog ingen notis om oss när de pillade med sina urnor.

Cloisonne är en mycket krävande teknik. Man löder fast tunna metalltrådar på kopparurnorna, fyller i mellanrummen med olikfärgade glaspulver och bränner i ugn. Sedan slipas emaljen, nytt pulver läggs på, och urnan bränns igen, slipas igen, fylls på igen osv. På riktigt fina cloisonneföremål har man gjort detta i 300 gånger ... Sedan slipas och poleras de till en skinande yta.

En bonusbild visar en senare fas i processen. Här har några lager färg lagts på kopparn.

Man kan förstå att dessa inte var några billiga souvenirer, och trots att det fanns en affär i anslutning till verkstaden nöjde jag mig med ett halsband med pyttesmå emaljerade "stenar". Och även om vaserna var väldigt fina var de ju ändå inte riktigt i min smak. Eller var de sura som räven sa ... ;)

23 januari 2014

Sommarens favoritbild

Sommarens favoritbild? Tja, idag väljer jag denna, imorgon kanske en annan. Idag kände jag för färg, sol, smak och dofter - gräslöken är för mig inte bara en krydda utan också en vacker blomma. Solskenet på den och aklejrutan i bakgrunden gör att bilden andas sommar. Och det är vad jag längtar till idag!

22 januari 2014

Tänk om ...

... den kinesiska kejsarfamiljen hade sett att numera får vem som helst komma in i Förbjudna staden?

Här regerade de, i det enorma området med palats och trädgårdar, omgivna av murar som stängde folket ute. Med makt över liv och död efter sina egna nycker. Med otaliga rätter på varje måltid när folket samtidigt svalt ihjäl ... Inte konstigt att det fanns grogrund för Maos lära bland folket.

Förbjudna staden är mycket vacker, och enormt stor. En dag räcker inte för att utforska den. Nästa gång jag kommer till Peking ska jag gå dit så tidigt som möjligt på morgonen innan det finns så mycket människor där.

21 januari 2014

Rädsla

Tisdagstemat är lite svårt - rädsla. Vi är ju alla rädda för något men ofta är det svårt att fotografera. När vi var i Mexiko för några år sedan såg vi flera platser där mayaindianernas fiender måste ha varit riktigt rädda.

En av de vackraste platserna var Uxmal. I bilden Trollkarlens pyramid som troligtvis använts vid olika riter där människor offrats till gudarna. Den är hög och är karaktäristisk med sina rundade hörn. Trappan upp var brant och man får inte vara höjdrädd när man klättrar där. Men utsikten uppifrån var magnifik!

18 januari 2014

Fototriss - Närgånget

Årets första fototriss är som gjord för alla makroentusiaster. Jag har inget makroobjektiv men med en ring går det att komma rätt nära ändå. Fast jag tror att jag saknar intresse av att komma jättenära ...

Idag hämtade jag min födelsedagspresent från Plantagen - en bukett rosor så de fick agera modell. Här dock på lite håll.

Det är väl ungefär så här nära som jag vill komma, jag vill se blommans form.

Att fotografera röda rosor blev ju lite enahanda så en liten Saint Paulia fick komma med också. Jag gillar skiftningarna och skimret i blombladen.

16 januari 2014

Frön att lyckas med

Förra årets nyhet för mig var Törnrosas kjortel. Vi hade två amplar där de växte sig till två meter långa rankor som vajade i vinden. De verkar inte bry sig om regn och blåst, ibland var rankorna nästa vågräta i vinden och de hängde under växthusets tak precis där vattnet kom ner. Just där var inte hängrännorna på plats ännu. Nu var ju inte sommaren så regnig och amplarna hade många hål för vatten men ändå ... De blommade från slutet på maj till oktober, och jag samlade frön så fort jag såg blommor på marken. Det ska bli Törnrosas kjortel i år också!

Några ätbara favoriter - physalis Gigante, låg sockerärt, chili Super chili och tomat Gardener´s Delight. Alla gav enormt rika och långvariga skördar. Gardener's Delight hade vi redan året innan och den växte fint även på trädäcket, trots den regniga sommaren. Förra året hade vi dem i växthuset (inte sockerärten förstås!) och på inglasad uteplats.

Mina första fröbeställningar har kommit med många nyheter och det ska bli spännande att se om det blir som vi tänkt. Men de här är säkra kort som ska finnas varje år!

9 januari 2014

I like - tulpaner!

Äntligen är den riktiga tulpansäsongen här! Jag älskar frasiga tulpaner och har turen att ha födelsedag när de är som bäst. Den här fina vårliga buketten fick jag av dottern med man när vi firade i helgen. De är fortfarande fina men jag tycker om dem även när de börjar ge sig.

Det har blivit lite glest bloggat på sistone men jag hoppas nu att jag får lust och tid till det igen.

God fortsättning!